Hogyan működik és miért éppen úgy egy irobot roomba a lakásban?

Hogyan működik és miért éppen úgy egy iRobot Roomba ( 500-600-700-800 ) a lakásban?

 

Ha eldöntöttük, hogy ilyen robotot vásárolunk- lesz ami lesz alapon -, akkor abból a szempontból megnyugodhatunk, hogy egy megbízható és egyben minőségi terméket kaptunk.
Ettől persze még lehetnek kérdések, fenntartások, aggályok amikor először működni látjuk, de ezek nagy részére már vásárlás előtt is választ kaphatunk, amennyiben hivatalos, netán egy régi múltú, profi iRobot kereskedőnél érdeklődtünk.

„Nehezen döntöttem a vásárlásról, sokat fizettem érte, most akkor úgy tegye a dolgát, ahogy elvárom tőle!”

gondolják sokan első körben és elfelejtik, hogy egy olyan eszközről van szó, ami nem pótolja és helyettesíti az embert, hanem csak segíti. Ezek nem csúcs szuper humanoid robotok, hanem kis buta beprogramozott szerkezetek, melyek képesek a jelenlétünk nélkül is megbízhatóan dolgozni bizonyos korlátok között, és itt a hangsúly a „jelenlétünk nélkül is megbízhatóan”-on van. Tehát több szabadidőt nyerhetünk.

 

Először nézzük a külsőségeket.
Kapásból észrevehetjük, hogy a robot külső paraméterei eleve meghatározzák a működési területeit. Ahová nem fér be szélességben és magasságban, onnan a kosz nem fog eltűnni magától. Ez máris egy kérdést vet fel. Ha nem tud mindent kitakarítani, akkor minek bajlódni vele, hiszen az elmaradt helyeket úgyis kézzel kell kitakarítani. Ezt a gondolatmenetet érdemes még boncolgatni. 

1) Kivétel nélkül minden háztartásban vannak olyan helyek, ahová a robot nem tud majd bemenni, nem fér el és így nem tudja végezni a dolgát. (Hivatalos statisztikák szerint ezeknek a helyeknek az aránya átlagosan kevesebb, mint 10%). Arra kell törekednünk, hogy az ilyen helyeket – amennyiben mód és lehetőség van rá – a robot számára elérhetővé tegyük.
Vegyünk egy példát. Ha van egy lábakon álló franciaágyunk, ami alá be lehet nyúlni, de az a rés csak 8 cm magas, akkor naná hogy megoldom valahogy, hogy még 1,5 centit emeljek azon az ágyon, hiszen a robotunk a 9,2 cm-es magasságával úgy már vígan beférne, és mindjárt sokkal nagyobb területet tudna kitakarítani önállóan, amivel az a 10%-os statisztika is lényegesen csökkenne.

2) Ha választani kell – csak azért, mert nincs kedvünk, vagy ha időhiányban szenvedünk -, hogy 100%-ot vagy esetleg annak a területnek csak 10%-át kellene kitakarítanunk hirtelen, akkor nem hiszem, hogy nem az utóbbira voksolnánk.

(A biztonság kedvéért, akinek még nem egyértelmű, csak lakáson belül és csak a padló tisztításáról – jelen esetben száraz porszívózásról – beszélünk. Később majd a felmosó robotok is szóba kerülnek.)

Beszéljünk egy kicsit a gyártó által hozzáadott technológiáról.

Ma az iRobot legújabb portfóliója a Roomba robotporszívók tekintetében, – több mint egy évtizedes folyamatos fejlesztés után (haditechnikai robotokat fejlesztő cégről beszélünk) -, igen magas és minőségi elvárásoknak tud megfelelni a különböző háztartásokban az egész világon.

A fentiekben, beprogramozott buta kis szerkezeteknek aposztrofáltuk e robotokat, amiket azért bőven felruháztak a lehető legmagasabb szintű problémamegoldó képességekkel, algoritmusokkal, hogy teljesen önállóan is képesek legyenek dolgozni.

Az iRobot Roomba egy tudatos logikán alapuló, összetett algoritmusok sorozata mentén, de nem szisztematikusan takarító robot (a Roomba 800-as sorozatig bezárólag).
Másodpercenként 67 alkalommal monitorozza a környezetét.
Több mint 40 beprogramozott algoritmus alapján választ útvonalat és megoldást egy adott helyzetre.
A távolság és az ütközési gyakoriság alapján számolja ki egy helyiség hozzávetőleges méretét, hogy optimalizálja a takarítás időintervallumát.
Képes teljesen automatikusan kezelni a saját töltését, úgy, hogy a munkája végeztével az infra szenzorjai segítségével megkeresi a dokkoló állomását és rácsatlakozik.
3 óra töltéssel képes több mint 2 órát dolgozni.  Az 1,5 cm-nél magasabb tárgyakon, mint például egy küszöb, már nem halad át. Nekiütközik és elfordul.

 

Ha a fentieket összegezzük, akkor a következő képletet kapjuk:

A Roomba – 800-as sorozatig bezárólag – nem tanulja meg a takarítása során az adott terület paramétereit, sem azt, hogy már kitakarított-e egy adott területet vagy sem. Ám működési elve szerint alkalmazkodik környezetéhez („iAdapt” technológia), és az adott problémás helyzettel találkozva igyekszik azt maximális tudása szerint megoldani. Ez azt jelenti, hogy megpróbál mindent alaposan körbetakarítani, valamint azt fogjuk tapasztalni, hogy működése során bizonyos területeken nem csak 1x, 2x, hanem sokkal többször is áthalad – így jobban kitakarítva azokat- ami alapvetően a hatékonyságának az egyik titka.

(Fenti tulajdonság csak a 600-700-800-as modellekre vonatkozik. Az új, 2016-ban megjelent, 900-as sorozat már szisztematikus rendszerű. Erről egy későbbi bejegyzésünkben fogunk beszámolni.)

Valamit azonban tudomásul kell vegyünk. Ugyanakkora területet, más-más otthonban – a bútorozottság és a lakás tagoltsága miatt – a Roomba másképpen fog kezelni, tehát más időintervallumokat fog használni.
A nagyobb hatékonyság érdekében, érdemes a robotot egy adott területen belül tartani és nem engedni, hogy abból kiszökhessen, majd később külön azokra a területekre is beengedni.
Különböző módon érhetjük ezt el. Csukjunk be ajtókat, használjunk virtuális falakat (virtuális falról később).
A 2 óra működés során a Roomba kb. 60-80 m2  területet tud egyszerre jól kitakarítani (helyenként többet is).
Ezért a fentiek figyelembe vételével ennek megfelelően kell döntenünk az optimális használatáról.

Folytatjuk

A Házirobotok.hu csapata

Blog

Karbantartás, Videók, & Leírások

blog

Megújult az iRobot Home applikáció

Megújult az iRobot Home applikáció

Megújult az iRobot Home applikációAz iRobot Home applikáció módosult 2020 augusztus 25-én. A design teljes átalakuláson ment végbe. Hogy ez a változás milyen eredményeket ért el azt a következő cikkünkben részletezzük.Alapvetően az új design hasonlít a widget kinézethez. A főoldalon látjuk a...

bővebben
iRobot és az ifttt, avagy mit tud még a robotunk?

iRobot és az ifttt, avagy mit tud még a robotunk?

iRobot és az ifttt, avagy mit tud még a robotunk?Az iRobot Home applikáció segítségével nagyon sok funkciót, beállítást tudunk eszközölni annak megfelelően hogy milyen modellt használunk a lakásunkban. Vannak olyan funkciók melyek már meghaladják az applikáció tudását. Ha csörög a telefonunk és a...

bővebben
Házibuli a lakásunkban, ha nem is vagyunk otthon?

Házibuli a lakásunkban, ha nem is vagyunk otthon?

Házibuli a lakásunkban, ha nem is vagyunk otthon? Buli van :-)Elmentünk otthonról és a robotporszívónk önállósította magát - immár nem először. Vajon mit csinál, amikor nem vagyunk a lakásban? Házibulit tart vagy romantikus filmet néz a kenyérpirítóval? Erre a kérdésre keressük a választ egy...

bővebben
iRobot Home applikáció beállítása-beüzemelése

iRobot Home applikáció beállítása-beüzemelése

Wi-Fi beállítási leírás, avagy hogyan kell beüzemelni az iRobot Home applikációt?Egy két modell kivételével, már a legtöbb iRobot robot , okos telefonunk segítségével már a Wi-fi hálózatunkhoz csatlakoztatható. Ennek két előnye is van. Az egyik, hogy a sikeres csatlakozás után – a „Felhőn”...

bővebben
Ismerjék meg életem legborzalmasabb napját!

Ismerjék meg életem legborzalmasabb napját!

Ismerjék meg életem legborzalmasabb napját! Eltünt Robi!Ma reggeli után arra lettem figyelmes, hogy az iRobot Roomba robotporszívóm eltünt. Biztos nyitva hagytam a lakásom ajtaját és ekkor szökött ki, de vajon hova tünhetett? Elindultam a városba megkeresni Robit. Voltam a parkban, a sétáló utcán,...

bővebben
iRobot Home applikáció-Wi-Fi térkép

iRobot Home applikáció-Wi-Fi térkép

iRobot Home applikáció-Wi-Fi térképKorábban kaptunk belső információt hogy az iRobot Home applikációban megtalálható lesz a lakásunk Wi-Fi- térképe.Ez mire jó? Van értelme?Természetesen a napi használatban nincs, de gondoljunk bele, milyen eszközzel lehet kideríteni ha be akarjuk bizonyítani hogy...

bővebben
Megjelent az iRobot Roomba s9+ robotporszívó

Megjelent az iRobot Roomba s9+ robotporszívó

Megjelent az iRobot Roomba s9+ robotporszívó!Lassan egy fél éve hogy az iRobot bejelentette hogy megjelenik az iRobot Roomba új robotporszívója. A készüléket olyan tulajdonságokkal ruházták fel mint a sarokkefe, a széles tisztítóhenger, vagy a készülék tetején kivehető szennyeződés gyűjtő...

bővebben
iRobot Home alkalmazás – beállítások, újdonságok

iRobot Home alkalmazás – beállítások, újdonságok

iRobot Home alkalmazás - beállítások, újdonságokAz iRobot Home applikáció segítségével a mobiltelefon ikonnal ellátott "Okos robotporszívó"készülékek vezérlését, beállítását, programozását, felügyeletét és programozását végezhetjük el. Mely modellekkel vezérelhető az iRobot Home alkalmazás? iRobot...

bővebben
Megújult az iRobot Home applikáció

Megújult az iRobot Home applikáció

Megújult az iRobot Home applikációAz iRobot Home applikáció módosult 2020 augusztus 25-én. A design teljes átalakuláson ment végbe. Hogy ez a változás milyen eredményeket ért el azt a következő cikkünkben részletezzük.Alapvetően az új design hasonlít a widget...

Ismerjék meg életem legborzalmasabb napját!

Ismerjék meg életem legborzalmasabb napját!

Ismerjék meg életem legborzalmasabb napját! Eltünt Robi!Ma reggeli után arra lettem figyelmes, hogy az iRobot Roomba robotporszívóm eltünt. Biztos nyitva hagytam a lakásom ajtaját és ekkor szökött ki, de vajon hova tünhetett? Elindultam a városba megkeresni Robit....

iRobot Home applikáció-Wi-Fi térkép

iRobot Home applikáció-Wi-Fi térkép

iRobot Home applikáció-Wi-Fi térképKorábban kaptunk belső információt hogy az iRobot Home applikációban megtalálható lesz a lakásunk Wi-Fi- térképe.Ez mire jó? Van értelme?Természetesen a napi használatban nincs, de gondoljunk bele, milyen eszközzel lehet kideríteni...

Megjelent az iRobot Roomba s9+ robotporszívó

Megjelent az iRobot Roomba s9+ robotporszívó

Megjelent az iRobot Roomba s9+ robotporszívó!Lassan egy fél éve hogy az iRobot bejelentette hogy megjelenik az iRobot Roomba új robotporszívója. A készüléket olyan tulajdonságokkal ruházták fel mint a sarokkefe, a széles tisztítóhenger, vagy a készülék tetején...

Medencetisztítás másképp!

Medencetisztítás másképp!

Medencetisztítás másképp!Volt már olyan hogy a kültéri medencéjében órákig próbálta a szennyeződést, homokmaradványt kitisztítani? A Dolphin E10 medencerobottal és egy hozzá vásárolt 20 mikronos szűrővel az egyik vásárlónknak sikerült. Telefonon kaptam a felkeresést,...

Webshop

Webshopunkban minden kiegészítő, szerviz alkatrész és készülék megrendelhető.

Elérhetőségünk

Telefon

+36306868786

Pin It on Pinterest

Share This